Ett komplicerat jobb för en fotograf i Norrköping

17 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Vem som helst kan väl ta bilder? Det räcker ju att ha en kamera. Klarar vilken amatör som helst av. Nja, det är att både förenkla, bagatellisera och förminska det arbete och det resultat som produceras av en riktigt skicklig fotograf. Att säga att alla med en kamera kan fotografera är som att säga att alla med en penna kan skriva. Visst, de flesta kan i den enklaste form ta bilder och skriva, men att göra det riktigt bra kräver talang.

Som fotograf handlar det om att fånga och gestalta. Det värsta som finns är uppstyrda och arrangerade bilder på typ en person bakom skrivbordet som tittar rakt in i kameran. Någonting måste hända på bilden. Någonting måste representeras. Bilden ska berätta en historia. Förmedla en känsla. Det är det som är fotografens delikata och komplicerade uppgift att lösa. Att fånga en sådan bild är ingenting som vem som helst kan lyckas med bara sådär.

 

En bild säger mer än tusen ord

Låt oss ta ett exempel. Säg att du vill ha bilder från en av IFK Norrköpings matcher på Platinumcars Arena (ja, den heter faktiskt så). Det kanske är en riktigt dramatisk match med mycket känslor. Sånger och pyroteknik på läktaren. Hårda tacklingar på planen. Avgörande i slutminuterna. Sådan dramatik måste förvaltas av en fotograf i Norrköping så att den som ser bilderna i efterhand också kan känna de känslor som utspelade sig på plats.

Ibland kan faktiskt ett fotografi fånga känslor och omgivning på ett bättre sätt än upplevelsen av att ha varit på plats. Fotografen kanske fångade ett särskilt ansiktsuttryck i en specifik situation som verkligen sade allt som behövdes. Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord. Så är det verkligen. Men ju bättre fotograf, desto färre ord behöver man använda för att beskriva bilden. Fotografiet talar för sig självt. 

Fler nyheter